Porost Islandzki

Porost islandzki
Porost islandzki działa wzmacniająco, odżywczo, osłaniająco i powlekająco na drogi oddechowe i pokarmowe, a także zwiększa apetyt, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, działa przeciwwymiotnie i hamuje rozwój drobnoustrojów chorobotwórczych. Odwar z porostu islandzkiego długo gotowany działa powlekająco, a krótko – stymulująco.
Porost islandzki stosuje się w nieżytach dróg oddechowych, oskrzeli, gardła, jamy ustnej i płuc, w ciężkim kaszlu, w gruźlicy, w nadmiernych potach. Ponadto stosuje się go w nieżycie żołądka, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, w zapaleniu wrzodziejącym jelita grubego, w niedokwaśności, w skłonności do wymiotów, a także w przypadku braku mleka u matek karmiących.
Napar z porostu islandzkiego stosuje się w kosmetologii, gdyż posiada m.in. właściwości oczyszczające, nawilżające, antyseptyczne, przeciwłuszczycowe (Antipsoriatica) i przeciwtrądzikowe (Antiacentica). Może być również
wykorzystany do leczenia zniszczonych włosów (płukanki). Napar z porostu stosuje się w podrażnieniu i w przemęczeniu oczu, w zapaleniu spojówek i powiek, w nadmiernym łzawieniu i cieni pod oczami.