Pigwowiec Japoński

Owoc pigwowca japońskiego
Owoc pigwowca japońskiego zawiera w swoim składzie cenne kwasy organiczne, flawonoidy, pektyny, fenole, witaminy (witamina C) i antocyjany, a nasiono – amigdalinę i śluzy.
Napar z owocu pigwowca stosuje się przy nieżycie przewodu pokarmowego i gardła oraz przy chrypce. Ponadto zewnętrznie stosuje się go do okładów na suche rany i do pielęgnacji skóry podrażnionej i suchej.
Naukowcy wykazali obecność w owocu pigwowca japońskiego znacznych ilości cennego błonnika pokarmowego. Zawartość błonnika jest różna dla poszczególnych części rośliny (miąższ – 53g/100g całkowitego błonnika
wyizolowanego z rośliny, skórka – 9g/100g.). W owocu pigwowca japońskiego (głównie w miąższu) obecna jest pektyna, natomiast skórka tego owoca bogata jest w składniki białkowe oraz lipidowe.
Owoc pigwowca japońskiego doskonale nadaje się na przetwory oraz jako dodatek do herbat, w tym drugim przypadku, dlatego, iż charakteryzuje się niepowtarzalnym cytrynowym aromatem, który doskonale zastępuje w herbacie cytrynę.

  • CLIENT owoc pigwowca japońskiego
  • YEAR 100g
  • KATEGORIA