Morwa biała owoc

Owoc morwy białej
Właściwości lecznicze morwy są wysoko cenione w tradycyjnej medycynie chińskiej i tybetańskiej. W lecznictwie tybetańskim owoc morwy białej nazywa się „darshing” i używa się go przy stanach zapalnych tkanki kostnej i okołostawowej oraz w chorobach kobiecych. W chińskiej medycynie z owoców wytwarza się syrop polecany w chorobach żołądkowych, zaparciach i kolkach.
Ze względu na dużą zawartość łatwo przyswajalnych cukrów, ludność zamieszkująca Himalaje suszy owoce, miele na mąkę i używa, jako dodatku do potraw. Suszone owoce mają właściwości wzmacniające i regenerujące siły, dlatego tamtejsza ludność zabiera je w podróż.
Owoce morwy białej zawierają aż do 20% cukrów – głównie glukozę, maltozę, sacharozę i fruktozę; ponadto kwasy organiczne – cytrynowy i jabłkowy, oraz sole mineralne, żelazo oraz olejek lotny. Obecność dużej ilości łatwo przyswajalnego żelaza sprawia, że owoce morwy używane są w anemii, podawane są wątłym, często chorującym dzieciom.