Leśne czary

Kompozycja składników utworzona ze starannie dobranych owoców lasu ma łagodny smak i zapach. Stanowi naturalne źródło witamin i soli mineralnych, pomoże zregenerować organizm i chronić przed przeziębieniem.

Hibiskus
Hibiskus (kwiat malwy sudańskiej) to wyjątkowo cenne źródło naturalnej witaminy C oraz wapnia, witamin i soli mineralnych.
Przyspiesza on przemianę materii, zmniejsza wchłanianie w jelitach, działa wzmacniająco na wątrobę i oczyszcza organizm. W afrykańskiej medycynie ludowej przypisuje się mu antybakteryjne i moczopędne działanie, dzięki czemu zapobiega zastojom wody w organizmie. Kwiat hibiskusa ma również właściwości obniżające ciśnienie krwi, a polisacharydy wzmacniają odporność organizmu. Działa on też kojąco, przeciwzapalnie oraz łagodzi podrażnienia.

Owoc jarzębiny
Owoc jarzębiny działa wzmacniająco, witaminizująco, moczopędnie, przeciwzapalnie w obrębie dróg moczowych i błon śluzowych przewodu pokarmowego, a także ściągająco, przeciwbiegunkowo i przeciwmiażdżycowo.
Stosuje się go w chorobach przewodu pokarmowego w biegunkach, w nieżytach, w chorobach wątroby i dróg żółciowych, jako środek osłaniający i odtruwający wątrobę. Skuteczny jest w osłabieniu nerek, w stanach zapalnych dróg moczowych i w kamicy moczowej. Podaje się go również w chorobach obwodowego krążenia krwi, w kruchości naczyń krwionośnych, w żylakach odbytu i w miażdżycy. Stosuje się go w chorobach spowodowanych niedoborem witamin A i C – takich, jak choroby oczu (m.in. jaskra, zaćma), a także w alergiach, paradontozie, w wypadaniu zębów i włosów.

Owoc bzu czarnego
Owoc bzu czarnego działa napotnie, moczopędnie, lekko przeczyszczająco i słabo przeciwbólowo oraz przeciwreumatycznie i przeciwzapalnie. To tzw. środek czyszczący krew, gdyż usuwa z organizmu (m.in. z potem, moczem) szkodliwe produkty przemiany materii i trujące toksyny.

Owoc tarniny
Owoc tarniny działa przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
Stosuje się go w lekkich zapaleniach błony śluzowej jamy ustnej i gardła, nieżytach żołądka i jelit oraz w łagodnych biegunkach.

Dzika róża
Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, witaminizujące, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające, poprawiające trawienie, żółciopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające nerki oraz krew, zwiększające popęd płciowy, regulujące miesiączkowanie i przeciwdepresyjne.
Wielokierunkowe działanie róży wynika z dużej zawartości witaminy C, w połączeniu z innymi witaminami. Witamina C w organizmie bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a to podstawowe procesy toczące się w całym organizmie we wszystkich narządach i we wszystkich tkankach. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w róży jest aktywna i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która przedawkowana jest przyczyną m.in. biegunki czy kamieni nerkowych.
Cenną właściwością witaminy C jest hamowanie powstania nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi i powstają w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych pokarmów zawierających nadmiar azotu, między innymi wędlin.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u dzieci, u kobiet w ciąży oraz u matek karmiących, w czasie choroby, zwłaszcza przebiegającej z gorączką, u palaczy, u alkoholików, u ludzi pijących dużo kawy i herbaty, u lekomanów i u narkomanów.
Owoce róży stosuje się w spadku odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych, w chorobach zakaźnych, przeziębieniach, w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza przebiegających z wysoką gorączką, a także w chorobie nowotworowej. Różę stosuje się również u rekonwalescentów po wszelkich chorobach, szczególnie długotrwałych, zakaźnych, po wszelkiego typu operacjach.

Owoc aronii
Owoc aronii jest znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjany), witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn. Dzięki swoim właściwościom zwany jest źródłem zdrowia i młodości.
Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A – należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces starzenia się, ułatwia przemianę materii (zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu), łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Dzięki tym wszystkim zaletom owoc aronii jest wykorzystywany w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.

Owoc borówki czarnej
Owoc borówki czarnej jest „lekiem” przewodu pokarmowego. Działa on odtruwająco, przeciwbiegunkowo, przeciwbakteryjnie i przeciwpasożytniczo. Ponadto reguluje i wzmacnia układ krążenia, działa za naczynia wieńcowe oraz na naczynia krwionośne oczu, poprawia widzenie o zmierzchu.

Kwiat akacji
Kwiat akacji zawierają olejek eteryczny, flawonoidy, cukry, kwasy organiczne, sole mineralne. Działa żółciopędnie, moczopędnie, rozkurczowo i uspokajająco.
Stosuje się go w niedoczynności wydzielniczej nerek.

Lipa
Lipa działa napotnie i osłaniająco na drogi oddechowe, bezpośrednio na gruczoły potowe jak również za pośrednictwem nerwów układu współczulnego. Wykazuje działanie na jelita i na narządy rodne kobiet, moczopędne, rozluźniające na mięśnie gładkie (szczególnie naczyń krwionośnych). Wpływa na konsystencję krwi, obniża jej lepkość i przeciwdziała zlepianiu się krwinek, działa gojąco na naczynia krwionośne i na skórę. Wzmacnia żołądek, stymuluje wydzielanie soku żołądkowego i równocześnie działa osłaniająco, a także żółciopędnie, ułatwiając przepływ żółci do dwunastnicy. Wykazuje również bardzo korzystne wzmacniające i kojące działanie na system nerwowy, uspokaja nerwy i ułatwia zasypianie.
Stosuje się ją jako środek napotny w chorobach zakaźnych układu oddechowego w tzw. chorobach przeziębieniowych, w grypie, w zapaleniu oskrzeli, płuc i gardła, w anginie, a także w nieżytach przewlekłych, w dychawicy oskrzelowej. Polecana jest ludziom pracującym umysłowo – w stanach znużenia, przemęczenia i w słabej koncentracji uwagi. Lipę stosuje się w zaburzeniach trawienia, w chorobach metabolicznych i w miażdżycy.
Zewnętrznie stosuje się ją do pielęgnacji i do leczenia skóry, do usuwania piegów, w podrażnieniach i w świądzie skóry, a także wpływa korzystnie na porost włosów.

Kwiat bzu czarnego
Kwiat bzu czarnego działa słabo napotnie i moczopędnie. Stosuje się go w gorączce, w przeziębieniu, w stanach nieżytowych płuc i górnych dróg oddechowych, a także jako środek oczyszczający w chorobie reumatycznej.

  • CLIENT kwiat hibiskusa, jabłko, owoc jarzębiny, owoc bzu czarnego, owoc tarniny, skórka dzikiej róży, owoc aronii, owoc borówki czarnej, owoc wiśni, kwiat akacji, kwiat lipy, kwiat bzu czarnego
  • YEAR 100g
  • KATEGORIA