Herbatka z owocami żurawiny i granatu

Żurawina

Żurawina  zawiera aktywne biologicznie proantocyjanidyny (PAC), czyli związki z grupy flawonoidów, które utrudniają bakteriom chorobotwórczym przyleganie do komórek nabłonka ścian dróg moczowych. W konsekwencji uniemożliwia to ich namnażanie się i pomaga w wydaleniu wraz z moczem.

Proantocyjanidyny żurawiny utrudniają pałeczkom z grupy Coli i innym patogenom osiedlanie się w układzie moczowym. Zmniejsza to ryzyko występowania infekcji. Żurawina obniża pH moczu, co powoduje, że środowisko układu moczowego jest mniej dostępne dla rozwoju chorobotwórczej mikroflory.

Proantocyjanidyny zawarte w żurawinie dodatkowo obniżające poziom glukozy we krwi, działają antyalergicznie, przeciw wirusowo, antybakteryjnie, antyoksydacyjnie oraz przeciw rodnikowo. Owoc ten posiada właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Głównie dlatego, że reguluje pH środowiska organizmu. Ochronne działanie wynika z zawartości kwasu hipuronowego, który ma działanie antybakteryjne. Dodatkowo kwas ten zapobiega żółknięciu zębów oraz zwalcza bakterie próchnicowe. Owoce żurawiny zawierają witaminy C, A, B1, B2, P, pektyny, błonnik, węglowodany, żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, jod, kwas cytrynowy, chininowy, jabłkowy benzoesowy. Pomaga leczyć wrzody żołądka.

Flawonoidy zawarte w żurawinie mają właściwości przeciwutleniające. Z tego względu żurawina stosowana jest w profilaktyce chorób serca, układu krążenia i miażdżycy. Spowalnia proces starzenia i obumierania szarych komórek,  obniża ryzyko zapadania na choroby Alzheimera oraz Parkinsona. Dodatkowo występowanie witaminy P przynosi ulgę kobietom przechodzącym menopauzę, cierpiącym na dokuczliwe uderzenia gorąca bądź zaczerwienienia skórne. Dlatego wykorzystuje się ją także przeciw gorączkowo. Ponadto dobrze stosować ją również na wszelkiego typu przeziębienia.

Owoc granatu

Owoc granatu posiada lecznicze właściwości, wśród których możemy wymienić: ochrona przed impotencją, rakiem prostaty oraz miażdżycą.

Owoc granatu powoduje obniżanie cholesterolu LDL tj. niekorzystnego dla zdrowia a podwyższanie korzystnego cholesterolu HDL, wzmacnia ukrwienie serca i zapobiega jego chorobom, obniża poziom cukru we krwi.

Owoc granatu wspiera profilaktykę nowotworową i pozytywnie wpływa na wygląd dzięki wysokiej zawartości przeciwutleniaczy. Ponadto granat jest bogaty w polifenole, substancje chroniące mózg płodu co czyni granat dobrym owocem dla przyszłych mam.

Przeciwutleniacze zawarte w owocach granatu takie jak witamina C czy beta-karoten niszczą wolne rodniki, które powodują uszkadzanie komórek. Dzięki temu skóra, paznokcie i włosy zachowują zdrowy wygląd na dłużej. Warte dodania jest, że granat pod względem zawartości antyoksydantów jest najbogatszy ze wszystkich owoców wykorzystywanych przez człowieka.

  • CLIENT kwiat hibiskusa, owoc żurawiny, skórka granatu, owoc dzikiej róży, owoc porzeczki czerwonej
  • YEAR 100g
  • KATEGORIA