Herbatka z owocami derenia i wiśni

Dereń

Owoce derenia jadalnego są źródłem witaminy C, żelaza, flawonoidów oraz innych przeciwutleniaczy. Dzięki temu wzmacniają odporność, zapobiegają anemii i pomagają na dolegliwości żołądkowe.

Ze względu na dużą zawartość witaminy C (ok. 100-120 mg w 100 g) owoce derenia wzmacniają odporność organizmu i pomagają na przeziębienie oraz infekcje. Takie działanie wykazuje herbata z suszonych owoców oraz nalewka, „dereniówka”. Nalewka z derenia jest też stosowana jako lek na podagrę.

Znajdujące się w owocach derenia flawonoidy mają działanie antyoksydacyjne. Oznacza to, że przeciwdziałają docierającym z otoczenia toksynom, dzięki czemu zapobiegają wystąpieniu stresu oksydacyjnego. Antynowotworowe działanie flawonoidów wzmacnia inne przeciwutleniacze obecne w owocach derenia, witaminy A i C.

W owocach derenia znajduje się także żelazo. Pierwiastek ten, jako składnik hemoglobiny, umożliwia transport tlenu do komórek całego działa. Niedobór żelaza jest przyczyną niedokrwistości (anemii). Chorobie tej można zapobiec dzięki włączeniu do swojej diety owoców derenia. Sok i herbata z owoców derenia są stosowane do leczenia biegunki i kolki żołądkowej.

Herbata z owoców derenia działa moczopędnie, dlatego stosuje się ją w leczeniu dolegliwości układu moczowego, np. zapalenia pęcherza. Dzięki zawartości witaminy C dodatkowo wzmacnia organizm i działa przeciwzapalnie, co jest istotne w leczeniu dolegliwości tego rodzaju.

 

Wiśnia

Wiśnie kryją w swoim miąższu dużo antyoksydantów – antocyjanów. Antyoksydanty spowalniają procesy starzenia, przedłużają sprawność fizyczną i psychiczną. Wspomagają zwalczanie stanów zapalnych, obniżają poziom złego cholesterolu LDL.

Antocyjany mają wpływ na elastyczność i przepuszczalność naczyń włosowatych, a zwłaszcza tych w tęczówce. To znaczy, że przyspieszają proces regeneracji barwnika wzrokowego – rodopsyny niezbędnej do rejestracji światła padającego na siatkówkę (czyli mają znaczący udział w regeneracji  wzroku osób pracujących w złym oświetleniu). Wiśnie dzięki obecności antocyjanów mają wpływ na ostrość widzenia.

Owoce wiśni zawierają garbniki, pektyny i  „witaminę B8” która zapobiega siwieniu. Niewielka ilość witaminy inozytu (B8) jest syntetyzowana w jelitach przez florę bakteryjną, lecz nie wystarcza ona na pokrycie potrzeb organizmu. Konieczne jest więc dostarczenie jej w pożywieniu. Inozyt ma tez pozytywny wpływ na wydalanie z organizmu cholesterolu.

  • CLIENT owoc derenia, owoc wiśni, kwiat hibiskusa, owoc figi, rodzynki
  • YEAR 100g
  • KATEGORIA