Herbata zielona ze śliwką, liściem: jeżyny, porzeczki czarnej i poziomki

Herbata zielona
Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów. Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Naukowcy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.:

  • chroni przed zawałem serca,
  • łagodnie stymuluje krążenie,
  • zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
  • wzmacnia zęby i kości,
  • reguluje procesy trawienne.

W zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu.
Aby polubić zieloną herbatę, najpierw należałoby poznać tajniki jej zaparzania. Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu około 5 minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (5-8 minut). Następnie napar przelewamy do innego naczynia aby herbata nie nabrała gorzkiego smaku, Wskazane jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy inny smak.

Liść jeżyny
Liść jeżyny działa na przewód pokarmowy ściągająco, przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, oczyszczająco, zwłaszcza na jelita i regulująco na funkcje trawienne. Wykazuje również działanie łagodnie moczopędnie, regulujące przemianę materii i oczyszczające na organizm. Ułatwia usuwanie z moczem toksycznych produktów przemiany materii.

Liść porzeczki czarnej
Liść porzeczki czarnej zwiększa ilość wydalanego moczu i produktów przemiany materii, zwłaszcza kwasu moczowego. Wzmacnia on żołądek i czynności serca, oczyszcza jelita, działa napotnie oraz przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i ściągająco.
Stosuje się go w chorobach dróg moczowych, w zatrzymaniu moczu, w kamicy moczowej, w stanach zapalnych pęcherza moczowego, w reumatyzmie, w nieżytach żołądka i jelit, w biegunce, w procesach gnilnych w jelitach, w owrzodzeniu jelita grubego, w nerwicy żołądka, w migrenie i w miażdżycy.
Zewnętrzne odwary z liści stosowane są do płukania jamy ustnej i gardła.

Liść poziomki
Liść poziomki wykazuje działanie oczyszczające, moczopędne. Usuwa on szkodliwe produkty przemiany materii, wzmacnia i oczyszcza wątrobę, goi rany, działa bakteriobójczo, ściągająco i przeciwbiegunkowo.
Stosuje się w infekcjach gastrycznych, przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, również w zapaleniu wyrostka robaczkowego, w żółtaczce, w zbyt obfitym miesiączkowaniu, w niedokrwistości, w reumatyzmie, w dnie moczanowej oraz w artretyzmie.

Owoc śliwki
Owoc śliwki zawiera dużo pektyn, kwasów organicznych, flawonoidów, witamin: A, E, C i B, magnez, żelazo, fosfor i wapń.
Wykazuje on działanie trawienne, reguluje fermentację w jelicie grubym i wypróżnienie. Regeneruje on błony śluzowe w układzie trawiennym i oddechowym. Działa przeciwastmatycznie, a przede wszystkim witaminizująco.

  • CLIENT herbata zielona, liść jeżyny, liść porzeczki czarnej, liść poziomki, owoc śliwki, aromat
  • YEAR 100g
  • KATEGORIA