Herbata zielona z owocem goji

Herbata zielona
Właściwości lecznicze zielonej herbaty wykorzystywane są w medycynie chińskiej i japońskiej już od wieków. Dowiedziono, że zawiera ona m.in. witaminy A, B, B2, C oraz wiele minerałów i mikroelementów. Lista dobroczynnego działania zielonej herbaty na nasz organizm jest dość długa. Naukowcy wymieniają aż 61 dolegliwości, w leczeniu których napój ten może być pomocny, np.:

  • chroni przed zawałem serca,
  • łagodnie stymuluje krążenie,
  • zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych,
  • obniża poziom cholesterolu,
  • zmniejsza ryzyko zachorowań na raka,
  • wzmacnia zęby i kości,
  • reguluje procesy trawienne.

W zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu.
Aby polubić zieloną herbatę, najpierw należałoby poznać tajniki jej zaparzania. Woda, którą zaparzamy herbatę, powinna stygnąć po zagotowaniu około 5 minut. Jeżeli herbata ma działać na nas pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco – nieco dłużej (5-8 minut). Następnie napar przelewamy do innego naczynia aby herbata nie nabrała gorzkiego smaku, Wskazane jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy inny smak.

Goji
Owocem krzewu kolcowoju pospolitego, który rośnie w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii jest goji – owoc długowieczności.
Stanowi on bogactwo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminy E. Jest źródłem niezbędnych minerałów (m.in.: cynku, żelaza, miedzi, wapnia, selenu, fosforu) oraz aminokwasów. To najbogatsze źródło beta-karotenu. Owoc goji zawiera polisacharydy, które wzmacniają system immunologiczny oraz dużą ilość antyoksydantów.
Stosuje się go w chorobach serca (hamuje syntezę cholesterolu). Wzmacnia i oczyszcza krew, korzystnie wpływa na nerki, płuca i wątrobę. Pomaga w procesach odtruwania wątroby (przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi) oraz zapobiega przemianom tłuszczowym wątroby i chroni ją przed otłuszczeniem. Wykazano jego korzystne działanie na wzrok (wzmacniania oczy i wpływa na poprawę ostrości widzenia). Zeaksantyna zawarta w goji odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki. Stosowany jest również w leczeniu zaćmy. Owoc ten polecany jest przy dolegliwościach reumatycznych. Wzmacnia oraz regeneruje mięśnie i kości. Łagodzi on bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy, w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca. Jednocześnie poprawia on pamięć, zapewnia właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego.
Owoc goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Jest najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

  • CLIENT herbata zielona, owoc goji, aromat
  • YEAR 100g
  • KATEGORIA