Goji

Goji
Owocem krzewu kolcowoju pospolitego, który rośnie w dolinach Chin, Tybetu oraz Mongolii jest goji – owoc długowieczności.
Stanowi on bogactwo witaminy C, witamin z grupy B (B1, B2, B6) oraz witaminy E. Jest źródłem niezbędnych minerałów (m.in.: cynku, żelaza, miedzi, wapnia, selenu, fosforu) oraz aminokwasów. To najbogatsze źródło beta-karotenu. Owoc goji zawiera polisacharydy, które wzmacniają system immunologiczny oraz dużą ilość antyoksydantów.
Stosuje się go w chorobach serca (hamuje syntezę cholesterolu). Wzmacnia i oczyszcza krew, korzystnie wpływa na nerki, płuca i wątrobę. Pomaga w procesach odtruwania wątroby (przy ciężkich zatruciach substancjami chemicznymi) oraz zapobiega przemianom tłuszczowym wątroby i chroni ją przed otłuszczeniem. Wykazano jego korzystne działanie na wzrok (wzmacniania oczy i wpływa na poprawę ostrości widzenia). Zeaksantyna zawarta w goji odpowiedzialna jest za ochronę plamki żółtej siatkówki. Stosowany jest również w leczeniu zaćmy. Owoc ten polecany jest przy dolegliwościach reumatycznych. Wzmacnia oraz regeneruje mięśnie i kości. Łagodzi on bóle miesiączkowe i pomaga w leczeniu raka szyjki macicy, w okresie menopauzy łagodzi uderzenia gorąca. Jednocześnie poprawia on pamięć, zapewnia właściwą pracę mózgu i systemu nerwowego.
Owoc goji to najlepszy sposób na zachowanie młodej, jędrnej skóry. Jest najbogatszym źródłem przeciwutleniaczy, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.