Eko Aronia mielona

Aronia czarnoowocowa to wieloletni krzew pochodzący z Ameryki Północnej mający szczególne właści­wości zdrowotne. Jej owoce są znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjanów), witamin (C, B2, B6, PP, P, E, karotenu, czyli prowitaminy A), mikroelementów (molibdenu, manganu, mie­dzi, boru, jodu, kobaltu) oraz błonnika i pektyn ułatwiających pracę układu pokarmowego i usuwających toksyny z organizmu. Wszystkie te składniki wspomagają nasz układ odpornościowy.

Antocyjany – podobnie jak witaminy C, E, A – należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworze­niu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces starzenia się dzięki temu, że wychwytują one i unieszkodliwiają wolne rodniki, które uszkadzają struktury komórkowe organizmu. Antocyjany ułatwiają także przemianę materii, a zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu, łagodzą dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby.

Badania naukowe wskazują, że składniki aronii zmniejszają uboczne działanie leków przeciwnowotwo- rowych i łagodzą skutki radioterapii. Owoce aronii oraz soki z nich pomagają również usuwać z organi­zmu szkodliwe metale ciężkie, takie jak ołów, które gromadzą się w wyniku wpływu zanieczyszczonego środowiska, draz uodparniają skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Współdziałające ze sobą substancje i składniki zawarte w aronii wzmacniają ściany naczyń krwionośnych, przeciwdziałają miażdżycy i chorobom serca, ponieważ ograniczają powstawanie tzw. złego cholesterolu. Wspomagają więc prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia i regulują ciśnienie krwi.

Dzięki tym wszystkim zaletom aronia jest wykorzystywana w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.

Owoc aronii
Owoc aronii jest znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjany), witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn. Dzięki swoim właściwościom zwany jest źródłem zdrowia i młodości.
Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A – należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces starzenia się, ułatwia przemianę materii (zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu), łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Dzięki tym wszystkim zaletom owoc aronii jest wykorzystywany w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.

  • CLIENT owoc aronii eko mielony
  • YEAR 400g
  • KATEGORIA