Chwila wspomnień

Napar z herbatki powinien poprawić samopoczucie i wzmocnić siły witalne. Idealna na długie jesienno-zimowe wieczory.

Dzika róża
Dzika róża wykazuje działanie wzmacniające, odżywcze, witaminizujące, oczyszczające, przeciwzapalne, ściągające, poprawiające trawienie, żółciopędne, wykrztuśne, przeciwgorączkowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, wzmacniające nerki oraz krew, zwiększające popęd płciowy, regulujące miesiączkowanie i przeciwdepresyjne.
Wielokierunkowe działanie róży wynika z dużej zawartości witaminy C, w połączeniu z innymi witaminami. Witamina C w organizmie bierze udział w procesach utleniania i redukcji, a to podstawowe procesy toczące się w całym organizmie we wszystkich narządach i we wszystkich tkankach. Warto nadmienić, iż witamina C zawarta w róży jest aktywna i trwała w przeciwieństwie do syntetycznej, która przedawkowana jest przyczyną m.in. biegunki czy kamieni nerkowych.
Cenną właściwością witaminy C jest hamowanie powstania nitrozoamin, które są związkami rakotwórczymi i powstają w przewodzie pokarmowym po spożyciu przenawożonych azotem roślin i innych pokarmów zawierających nadmiar azotu, między innymi wędlin.
Zapotrzebowanie na witaminę C wzrasta u dzieci, u kobiet w ciąży oraz u matek karmiących, w czasie choroby, zwłaszcza przebiegającej z gorączką, u palaczy, u alkoholików, u ludzi pijących dużo kawy i herbaty, u lekomanów i u narkomanów.
Owoce róży stosuje się w spadku odporności organizmu, w osłabieniu mechanizmów obronnych, w chorobach zakaźnych, przeziębieniach, w infekcjach bakteryjnych i wirusowych, zwłaszcza przebiegających z wysoką gorączką, a także w chorobie nowotworowej. Różę stosuje się również u rekonwalescentów po wszelkich chorobach, szczególnie długotrwałych, zakaźnych, po wszelkiego typu operacjach.

Owoc porzeczki czarnej
Owoc porzeczki czarnej zawiera dużo witamin – A, C, B1, B2, PP, B6 – i soli mineralnych, zwłaszcza wapnia, żelaza, boru i miedzi. Stosuje się go w nadciśnieniu, w chorobach reumatycznych, w stanach zapalnych jamy ustnej, w anginie oraz w kamicy moczowej i w biegunkach.

Owoc bzu czarnego
Owoc bzu czarnego działa napotnie, moczopędnie, lekko przeczyszczająco i słabo przeciwbólowo oraz przeciwreumatycznie i przeciwzapalnie. To tzw. środek czyszczący krew, gdyż usuwa z organizmu (m.in. z potem, moczem) szkodliwe produkty przemiany materii i trujące toksyny.

Owoc aronii
Owoc aronii jest znakomitym źródłem wielu cennych substancji czynnych (antocyjany), witamin, karotenu, mikroelementów, błonnika i pektyn. Dzięki swoim właściwościom zwany jest źródłem zdrowia i młodości.
Antocyjany podobnie jak witaminy C, E, A – należą do tzw. antyutleniaczy zapobiegających tworzeniu szkodliwych cząsteczek tlenu. Działalność antocyjanów opóźnia proces starzenia się, ułatwia przemianę materii (zwłaszcza gospodarkę tłuszczową organizmu), łagodzi dolegliwości w chorobach trzustki i wątroby. Dzięki tym wszystkim zaletom owoc aronii jest wykorzystywany w profilaktyce chorób serca, układu krwionośnego oraz układu nerwowego.

Liść poziomki
Liść poziomki wykazuje działanie oczyszczające, moczopędne. Usuwa on szkodliwe produkty przemiany materii, wzmacnia i oczyszcza wątrobę, goi rany, działa bakteriobójczo, ściągająco i przeciwbiegunkowo.
Stosuje się w infekcjach gastrycznych, przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego, również w zapaleniu wyrostka robaczkowego, w żółtaczce, w zbyt obfitym miesiączkowaniu, w niedokrwistości, w reumatyzmie, w dnie moczanowej oraz w artretyzmie.

Kwiat słonecznika
Kwiat słonecznika działa przeciwgorączkowo, regenerująco, a zawarte w nim związki goryczkowe pobudzają wydzielanie soku żołądkowego i działają korzystnie na procesy trawienia.

Kwiat nagietka
Kwiat nagietka wykazuje działanie regenerujące, gojące, przeciwzapalne, bakteriobójcze i grzybobójcze. Działa on korzystnie na błony śluzowe przewodu pokarmowego, przełyku, żołądka i jelit (ochronnie, ściągająco, przeciwbiegunkowo, przeciwzapalnie, i w pewnym stopniu zapobiegawczo, przeciwnowotworowo). Zapobiega rakowaceniu czynnych wrzodów żołądka i jelit oraz blizn powstałych po zabiegach operacyjnych.
Nagietek zwiększa odporność organizmu, wzmaga aktywność układu śródbłonkowo-siateczkowatego, co czyni organizm zdolnym do przeciwstawienia się inwazji mikroorganizmów chorobotwórczych i do skutecznej obrony przed zakażeniem. Działa antyseptycznie i grzybobójczo. Pobudza czynność wątroby, działa żółciopędnie, korzystnie na wzrok, moczopędnie i napotnie dzięki czemu oczyszcza organizm usuwając zbędne produkty przemiany materii.

  • CLIENT skórka dzikiej róży, owoc porzeczki czarnej, owoc truskawki, owoc bzu czarnego, jabłko, owoc aronii, rodzynki, liść poziomki, kwiat słonecznika, kwiat nagietka
  • YEAR 100g
  • KATEGORIA